Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

*Confessions of a Hungry Girl


IMPORTANT NOTICE:
DARLINGS ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ, ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ POST, ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ :-)

Δεν ξέρω ποια πόλη, θεωρούν οι γευσιγνώστες γαστριμαργική πρωτεύουσα της Ελλάδας, σήμερα. Ξέρω όμως, ότι η Αθήνα έχει τα πάντα. Καλά μυαλά που ασχολούνται με την εστίαση, δυνατούς επιχειρηματίες που μπορεί να κατάγονται από κάθε γωνιά της χώρας και ενεργό δίκτυο για όσους θέλουν να διακριθούν . Αυτοί κατέχουν  το know how και η υπόλοιπη Ελλάδα, - εκτός από τη Μύκονο, όπου έχουν υποκαταστήματα οι ίδιοι -, ακολουθεί...

 Η Θεσσαλονίκη πάλι, κάπου συγχύστηκε. Φοβήθηκαν οι εστιάτορες ότι λόγω κρίσης θα άδειαζαν τα μαγαζιά τους και έριξαν πολύ τις τιμές, δυστυχώς όμως, η μπάλα πήρε και την ποιότητα...(με εξαίρεση λίγους restaurateurs, που δεν πτοήθηκαν και με αυτούς, θα καταπιαστώ αναλυτικά, παρακάτω). 
Σήμερα, τα 50 ευρώ που βγαίνουν από το πορτοφόλι μας προς εξόφληση αναγκών, - ή παθών -, μπορεί να αναλογούν στα 200 ευρώ που ξοδεύαμε μέχρι πέρυσι. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα για λόγους ανέχειας, συμβαίνει, ευτυχώς, για λόγους σύνεσης και smart spending. Κάτι τέτοιο βεβαίως, μας καθιστά επιτέλους φυσιολογικούς ( = φυσιολογικός είναι αυτός που ξοδεύει ανάλογα με το εισόδημα του και όχι ανάλογα με τα local, lifestyle trends...).
Tι μας συμβαίνει λοιπόν, όταν βρισκόμαστε στη θέση πελάτη εστιατορίου; Tι άλλαξε ;
ΜΥ personal view: 
Όταν επιλέγω που θα φάω εκτός σπιτιού, σε εστιατόριο, ή all day deli, το πρώτο που θα σκεφτώ και θα ζυγίσω, είναι η ποιότητα. -"Θα είναι η ποιότητα όμοια με αυτή που προμηθεύω στην κουζίνα μου, ή όχι; " Aν έχω αμφιβολίες, θα τραφώ με ένα βιολογικό αβγουλάκι εντός σπιτιού και end of story...
Το επόμενο που θα αναζητήσω είναι η "εμπειρία". Θέλω να ζήσω κάτι άλλο από αυτό που ξέρω, να γράψει η όλη κατάσταση ως πρωτότυπη, ευφάνταστη, ή εκκεντρική. Τότε μόνο το ευχαριστιέμαι, γιατί είπαμε, ωριμάσαμε "ξοδευτικά" και αναζητάμε το value for money...  

THESSALONIKI,  my favorite FOOD DESTINATIONS


1.

Τις "7 θάλασσες" τις ξέρετε. Προσωπικά, κάθε φορά που θα ορεχθώ ψαρικά,  επιλέγω αυτό το εστιατόριο γιατί συνδυάζει τα δύο requests που τόνισα παραπάνω, ποιότητα και εμπειρία. Με την κράτηση του τραπεζιού, οι μνήμες της γεύσης οργιάζουν. Λευκό παγωμένο κρασί, σκουμπρί καπνιστό, λευκός ταραμάς, σαλάτα με χταπόδι, ριζότο με θαλασσινά και σαφράν, ψάρι ημέρας καλοψημένο, παγωτό λουκούμι με μπισκότα πτι μπερ και finale με χωνευτικά, + χαλβά με ξηρά φρούτα, + παγωτό ταχίνι... Μπορείς κάλλιστα να παραγγείλεις τα "basics" ενός εστιατορίου ψαρικών και να ευχαριστηθείς, μπορείς όμως να τολμήσεις και ασυνήθιστα ψαρομαγειρέματα. Εκεί, έγκειται και η μαγκιά άλλωστε. Ανάμεσα σε δεκάδες "ψαροταβερνοειδή" που έχουμε στην πόλη, βάζω πρώτο το sea food restaurant 7 θάλασσες, γιατί είναι πεντακάθαρο, με δημοφιλή πιάτα και χάζι που χορταίνει συνδυαστικά και το μάτι ;-)... 
*Mην παραλείψετε την κράτηση, ειδικά Παρασκευή και Σάββατο μεσημέρι. Η ατμόσφαιρα τότε φορτίζεται με fun διάθεση, οι παρέες συγχρονίζονται και  μπορεί να σας συμβεί, να καθίσετε για lunch και να σηκωθείτε τελικά από το τραπέζι, μετά από late dinner ...
( Καλαποθάκη 8 - 10 τηλ.2310.233.173).

2.(κάτι που δεν έχει η Αθήνα !)
Η ομάδα των επιχειρηματιών των "7 θαλασσών", προς το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, τόλμησε ένα ακόμη εγχείρημα. Ανέλαβε την ξακουστή, πρώην σουτζουκογωνιά Ρογκότη και θέλησε να την ανεβάσει πολλά, πολλά επίπεδα.

 Τι μπορείς να φας εκεί; Όπως μαρτυρά και το όνομα, κρέας! Κρέας καθαρό, εκλεκτό, διαλεγμένο με πολύ αυστηρά κριτήρια από παραγωγούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτά τα αγόρια, (αναφέρομαι στους εμπνευστές του Κρεοπωλείου), έχουν πείσμα. Δεν στάθηκαν στα σουτζουκάκια και "ψάχτηκαν" ώσπου να βγει μια καρτέλα μενού, που πρωταρχικά θα κάλμαρε τη δική τους τελειομανία...Έτσι, όταν προσγειώνεται ένα πιάτο μπροστά σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την απλότητα και την ουσία, που τόσο επιζητείς εν καιρώ  κρίσης...Το πρώτο, άρα που αισθάνεσαι είναι ότι θύμα φτηνιάρικου - βρομιάρικου εστιατορίου, δεν έπεσες...

 Στη συνέχεια, ανάλογα με το πόσο κρεατοφάγος είσαι, μπορείς να το "χοντρύνεις"... Λουκάνικο τζουμαγιάς, συκώτι μόσχου, παϊδάκια αρνίσια, καβουρμάς Κομοτηνής με αβγά μάτια, αλλά και τραγανό σνίτσελ κοτόπουλου, γαλλική μπριζόλα, γλώσσα και άλλα περίεργα και εξειδικευμένα. Να σας πω ότι, κάτι ρώτησα σχετικά με το βουβαλίσιο κρέας και ήρθε μπροστά μου δίσκος με 3 διαφορετικά είδη να επιλέξω. 60's, Onassis inspired service, στην εποχή μας ! 


 Συνοδευτικά με το κρέας μπορείς να γευτείς τη νόστιμη τριπλέτα ( ρωσική / πάπρικα / μελιτζανοσαλάτα ), που γίνονται in house και σαλάτες λαχανικών με ισορροπημένα dressings. Tι άλλο θέλεις από ένα εστιατόριο κρεατικών ; Θέλεις να μη μυρίσουν τα ρούχα σου και τα μαλλιά σου, θέλεις άψογο σέρβις και ατμόσφαιρα σύγχρονη που σου ταιριάζει, ως smart Θεσσαλονικιό. Mήπως θέλεις και ένα playlist με σπάνια latin jazz ακούσματα; Κι αυτό γίνεται. Πρόβλεψαν μάλλον, ότι θα ήταν πιο απρόβλεπτη αυτή η μουσική από τα ελληνικά ερωτιάρικα hits, που ακούμε συνήθως ... Με την ίδια μουσική, αλλά σε live, "έντυσαν" και το φεστιβάλ τροφίμων και γεύσεων που οργανώνουν κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας, ανοιχτά και περήφανα, τους προμηθευτές τους. Παραβρέθηκα εκεί και η ατμόσφαιρα ήταν super cool !
ΤΑSTE FEST 2011

Τα τελευταία χρόνια, όταν "είχα ξένους" στην πόλη, πάντα τους εντυπωσίαζα με ένα τραπέζι στις 7 θάλασσες. Πρόσφατα, σε ανάλογη περίπτωση, επέλεξα το αδελφάκι του, "Κρεοπωλείον" γιατί, χωρίς να μας κουράζει κάνοντας υπερβολική χρήση του concept "παράδοση" , γοητεύει με τον ντόπιο χαρακτήρα του μενού του.
 Όρεξη για κρεατάκι ζουμερό; Kάποτε οι κρεατοφάγοι μπαμπάδες μας ήταν θαμώνες στον Μανώλη, στην Περαία. Εμείς, που ζητάμε πολλά παραπάνω, γίναμε ήδη θαμώνες του "Κρεοπωλείου", στην Καλαποθάκη και Βενιζέλου 8. ( τηλ. κρατήσεων 2310.252.011 ).
3.(..και κάτι ακόμη babies, που δεν έχει η Αθήνα)
Μια ωραία πρωία του Σεπτέμβρη του 2007, κάτι όμορφο στόλισε την αδιάφορη γωνία της Π.Πατρών με Εγνατία. Aρχικά,πλησίασα το Βle (=σιτάρι στα γαλλικά), γιατί μου άρεσε αισθητικά. Στην πορεία κατάλαβα ότι θα σύχναζα, γιατί με κέρδισε, κυρίως γευστικά. 
Τι ακριβώς συνέβη: σε μια πόλη με ένδοξους ζαχαροπλάστες,  ένας νεαρός επιχειρηματίας, τολμά να προσθέσει αυτό, που προφανώς έλειπε και καταφέρνει, εκ του αποτελέσματος, να ανεβάζει τον πήχη, ακόμη πιο ψηλά. Το όλο εγχείρημα έχει πολλή ψυχή και στηρίζεται στην ικανότητα του εμπνευστή να εντάξει ομαλά στο δικό του brand, αυθεντικές γεύσεις και ήδη πετυχημένες στον τόπο τους, τεχνοτροπίες. Μοιάζει λοιπόν, να στάθηκε πάνω από τον χάρτη της Ευρώπης και να σκέφτηκε, -"Που φτιάχνουν κάτι εξαιρετικό; "- Ποια γεύση, ή εικόνα food styling με έλκει ; -"Ε λοιπόν θα το κάνω έργο, όλα τα καλά, των καλύτερων, θα παράγονται και θα πωλούνται στο Βle !"    
Εγώ πάλι, παρά την παρακμιακή πραγματικότητα που μας περιβάλλει, επιδιώκω να παρουσιάζω μέσα από αυτό το blog, ότι και όποιον αξίζει.  Ζήτησα λοιπόν, ειδική άδεια για φωτογράφηση και τρύπωσα προχθές στο αγαπημένο μου Ble !

 Ο τόσο ενδιαφέρον πολυχώρος γεύσεων λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ! Ο συμπαθητικός υπεύθυνος, μου εξήγησε γελαστά ότι, την αλλαγή του χρόνου τη γιόρτασαν μαζί με πελάτες, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο μαγαζί ( φαντάζομαι ότι όλοι ευχήθηκαν να έρθει μια γλυκιά χρονιά αφθονίας, τύπου Βle :-), ενώ την Ανάσταση που μας πέρασε, oι υπάλληλοι βάρδιας, "πετάχτηκαν" μέχρι την εκκλησία (που είναι ακριβώς απέναντι !) και επέστρεψαν αμέσως στις θέσεις τους !  
 Το Βle συστεγάζει,
 ένα φούρνο Γερμανικών προδιαγραφών, ( με πρώτο και καλύτερο στις πωλήσεις το ψωμί Αγίου Όρους, με 3 άλευρα και 2 φυσικά προζύμια ),

...ένα πάγκο Ιταλικών σνακ με best seller την Focaccia-Pizza με περισσότερες από 25 γεύσεις,


 ...έναν πάγκο patisserie με παριζιάνικες τάρτες ( που αξίζουν μέχρι το τελευταίο ψιχουλάκι τα 3.95 ευρώ που θα πληρώσετε ) και original εκλαίρ (που θα γευτείτε με 2.95 ευρώ),  

...μια Gelateria με παγωτό που παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, (... και γεύσεις όπως σοκολάτα equador, τσουρέκι, βανίλια πιπέρι ),
μια βιτρίνα όπου, εκκεντρικές τούρτες και κορμοί ποζάρουν εναλλάξ και γίνονται θέμα συζήτησης από τους περαστικούς, 
μια First Class γωνιά, με σουβλάκια φράουλας & σοκολάτας (3.50 ευρώ, που εννοείται θα συνδυάσετε με champagne ;-),
...και πολλά, πολλά άλλα, πρωτότυπα και δυσεύρετα όπως τα αγαπημένα όλων, κρητικά λυχναράκια και τις σφακιανές πίτες...
Θα μπορούσα να περιγράφω το Ble γράφοντας και γράφοντας, φαντάζομαι όμως, πήρατε μια "γεύση" για το τι πρόκειται - αν μέχρι σήμερα σας είχε ξεφύγει ! -.
Οι πληροφορίες μου, μου λένε ότι στο νέο κατάστημα που ανοίγει εντός ολίγων ημερών στη γωνία Αγίας Σοφίας με Γεωργίου Σταύρου, θα υπάρχει επιπλέον οργανωμένο καφέ και ιταλικό delicatessen, που θα ξετρελάνει τις αισθήσεις μας ! Φανταστείτε δηλαδή, με όλο το γνωστό οπτικό πανδαιμόνιο, να συνδυαστεί και η μυρωδιά αυθεντικού, μιλανέζικου espresso...
Very, very well done "Μr.Ble",
Can't wait for the new opening ! 
Βle, Eγνατίας 138, τηλ.2310.279.060 more info, www.ble.com.gr