Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

How to: CUT YOUR SPENDING IN HALFΜάλλον ονειρεύτηκα εκείνο το ποτήρι νερό, ξύπνησα να το πιω και νυχτοπερπάτησα όλο το σπίτι, μηχανικά και παραζαλισμένα. Στο κεντρικό δωμάτιο, έπιασε το μάτι μου το - ξεχασμένο - ανοιχτό connex tv. "Living out of coupons", διάβασα τον τίτλο της εκπομπής και κοντοστάθηκα. Η reality σειρά είχε αφιέρωμα σε μια λογίστρια, περίπου 40 ετών κάτοχο MBA, η οποία παράτησε την part time δουλειά της, για να ασχοληθεί με τα οικονομικά του σπιτιού της. Θα αποδείκνυε μάλιστα, ότι εξοικονομώντας, θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από ότι δουλεύοντας....Πάει η νύστα, άνοιξε για τα καλά το μάτι ! 


 Πράγματι η κυρία αυτή, έκανε συστηματικό έλεγχο στις τιμές, στις προσφορές και στα κουπόνια. Φρόντιζε να αγοράζει σε promotion όλα τα είδη που θα χρησιμοποιούσε η οικογένεια της,  τσέκαρε τις ημερομηνίες λήξης και αγόραζε σε μεγάλες ποσότητες. Τα κουπόνια της έδιναν μεγάλες επιστροφές, με φινάλε τη σκηνή με την εν λόγω γυναίκα, να σέρνει προς το ταμείο του super market 3  γιγάντια καρότσια κόστους 720 δολαρίων. Ξέρετε πόσο πλήρωσε τελικά ; 17 δολάρια. 
Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι δεν θα πλήρωνα ούτε ένα ευρώ, πριν ελέγξω εξονυχιστικά τις τιμές στο super market. Περίπου ένα μήνα μετά την υπερβολική οικιακή οικονομία - κόλλημα, έχω να σας πω τα εξής:


Μπορούμε να σώσουμε έως και το 50% των χρημάτων μας που προορίζονται σε ψώνια αναλώσιμων, καθαριστικών και συσκευασμένων τροφίμων. Αν για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε καθημερινά για το demaquillage του προσώπου σας 4 βαμβακάκια, χρειάζεστε μια συσκευασία των 120 τεμαχίων το μήνα. Σήμερα οι επώνυμοι  δίσκοι ντεμακιγιάζ της εταιρείας Hansaplast πωλούνται προς 2.79ευρώ τα 70τεμ., ενώ οι εξίσου ποιοτικοί δίσκοι της εταιρείας  Pom Pon πωλούνται στην εξαιρετική τιμή των 2.12 ευρώ, δίνοντας δώρο τα 50 τεμ.( 70 + 50 = 120 η συσκευασία ). Βάζεις λοιπόν χαρούμενη στο καλάθι τα Pom Pon, έχοντας την ικανοποίηση ότι έκανες έξυπνη αγορά. Αν το ψάξεις όμως λίγο παραπάνω, θα διαπιστώσεις ότι στη σειρά Carrefour θα ανακαλύψεις ένα παρεμφερές προϊόν στην τιμή του 1.14 ευρώ τα 120 τεμ. Πολλαπλασιάστε τη διαφορά με την ετήσια ανάγκη σας και ανησυχήστε, γιατί φανταστείτε πόσα περισσότερα χρήματα θα είχατε στα χέρια σας, αν προσέχατε έτσι τις αγορές σας σε όλα τα είδη...
Στο σημείο αυτό - ξέρω, γιατί σας ξέρω - θα αντιδράσετε και θα μου πείτε, 
" Πως ακριβώς το έχεις στο νου σου, να τρέχουμε καθημερινά σε 7 αλυσίδες super market για λίγα βαμβάκια; Τίποτα άλλο;;;".


Ε, λοιπόν babies, όχι, θα κάνετε την έρευνα σας on line, θα μάθετε μερικές τιμούλες by heart και θα ρωτάτε χωρίς ντροπή, "Συγνώμη, ποιες είναι οι προσφορές της πρώτης σελίδας του εβδομαδιαίου καταλόγου προσφορών σας;;;". Αυτό έκανα εντατικά και αισθάνομαι σοφότερος καταναλωτής. Αυτό δεν σημαίνει ότι παζαρεύω τα πάντα. Θα πληρώσω εν γνώση μου μια ποιοτική κρέμα προσώπου, θα προσπαθήσω τα αυγά στο σπίτι μας να είναι βιολογικά και η κατεψυγμένη χορτόπιτα που θα φάμε να είναι προϊόν που φτιάχνουν κυρίες σε ορεινό ελληνικό χωριό. Όμως, θα ψάξω για ώρα μέχρι να βρω την φθηνότερη σακούλα σκουπιδιών που θα πετάξω εξ ορισμού στα σκουπίδια, μαζί με τα λεφτά μου. 
Ματζιριά, ή "έτσι έπρεπε να είναι πάντα"; Προσωπικά κλίνω προς το δεύτερο...HELPFUL LINKS:
 http://www.killdeal.gr/prosfores-fylladia.aspx
http://www.shopnsave.gr/index.php
http://www.carrefour.gr/#
http://www.masoutis.gr/
http://www.ab.gr/