Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τί τρώμε στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα lunch break την προηγούμενη εβδομάδα μου ήρθε όρεξη για "Ερμή". Χώθηκα στη στοά και πέρασα όμορφα. Μια χαρά ατμόσφαιρα, πρόσωπα και ενέργεια. Για τους όχι- Θεσσαλονικείς, "Ερμής" = εστιατόριο, μεζεδοπωλείο, μπυραρία, bar και καφέ, ανάλογα την ώρα και τα κέφια. Προσωπικά έχω πολύ τρυφερές αναμνήσεις, αφού έχουμε γιορτάσει διάφορα χαρούμενα γεγονότα στον "Ερμή", ακόμη τη βάπτιση του αγοριού μου. 

 H ατμόσφαιρα του Ερμή μπορεί να σε παρασύρει και ενώ μπορεί να κουβαλάς τη μιζέρια των καιρών όταν πρωτοκάθεσαι, ένα απρόβλεπτο του τύπου : περνώντας ο Μπουτάρης να τσιμπήσει ανέκφραστος από το πιάτο σου ένα μπιφτεκάκι, θα σε "φτιάξει" και θα χαλαρώσεις. Κάπως έτσι αισθάνθηκα προχθές Παρασκευή, κάθισα σε ένα τραπεζάκι έξω, παρήγγειλα δυσεύρετο φρέσκο τόνο, που ανακάλυψα στα πιάτα ημέρας και ήπια το δικό τους τσίπουρο, να κάνω παρέα στην παρέα μου, που είναι οπαδοί. Τέλειο finale εργάσιμης εβδομάδας. Όπως ταιριάζει γάντι το Salumaio στο "περιβάλλον" της Κηφισιάς, έτσι θα έλεγα ταιριάζει και ο "Ερμής" στο "περιβάλλον" της Θεσσαλονίκης - όταν αυτή βεβαίως θέλει να είναι ο εαυτός της... -.
"Ερμής", Ρογκότη 4, τηλ. 2310.22 49 62

Κι άλλο ωραίο που τρώγεται θα σας θυμίσω. Στην περίπτωση που η όρεξη "τραβήξει" σουβλάκια τι κάνεις; 
1. Παραγγέλνεις στο σπίτι λιπαρό delivery, τρως λαίμαργα, αλλά χαλιέσαι μετά και μετανιώνεις που δεν έφαγες κάτι σπιτικό, ας πούμε λίγο τυρί με ψωμί, for God's sake (!),
2. Κάθεσαι σε τραπεζάκι τυχαίας ψησταριάς, τρως εκεί και για μέρες μυρίζεις ακριβώς σαν τον ψήστηή 
3. Τρως τα σουβλάκια σου περήφανα στο "έτση".


Αυτό "το έτση" δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Ξεχάστε τα δικάβαλα και τα σουβλούρια που τρώμε στο αγαπημένο κι εμπορικό "ντερλικατέσεν".  Ένα στενό μαγαζί είναι, κρυμμένο εδώ και χρόνια στα στενά απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Κάποια πράγματα όμως, τα κάνει καλά. Δε μυρίζει, δεν έχει πατάτες στο μενού, μπορείς να επιλέξεις πολλών ειδών φρέσκα λαχανικά μέσα στην κυπριακή πίτα και σε ψυχαγωγεί με αφίσες και σουπλά του Αρκά. Οι φοιτητές το καθιέρωσαν, αυξήθηκε η κατανάλωση και συχνάζουμε εναλλάξ όλοι. "το έτση", Νικηφόρου Φωκά 2, τηλ. 2310. 222.469 

Σας έχω όμως και κάτι πολύ πιο diet. Tα asian fast food εστιατόρια "mongo" τα ξέρετε ήδη, είμαι σίγουρη. Ξεχώρισαν γιατί, μας έβαλαν στη σειρά μπροστά σε μπουφέ φρέσκων πρώτων υλών να φτιάξουμε οι ίδιοι τα noοdles μας, επιλέγοντας συνδυασμούς λαχανικών και πρωτεΐνης, κατά βούληση. Στα "mongo" λοιπόν, ανακάλυψα και μια πολύ νόστιμη και ασυνήθιστη  σαλάτα που ενέκριναν και οι nutritionists αδερφές μου, για τη θρεπτική της αξία.

Σαλάτα κάσιους mongo :
Μαρούλι - Λάχανο - Καρότο - Cranberries - Κάσιους και σως μελιού, τιμή 4.80 ευρώ, ένα delivery που δε θα σας γεμίσει τύψεις...
You choose, we cook, www.mongo.gr ,
*Δοκιμάστε και σούσι, έχει πολύ κατανάλωση, άρα είναι σχεδόν πάντα φρεσκοφτιαγμένο και για την τιμή του θα το χαρακτήριζα αρκετά καλό (8.90 ευρώ κοστίζει το μεγάλο pack, 6.50 το μικρό και το vegeterian. Όλα τα packs περιέχουν ginger, wasabi και soy sauce).

Υπάρχει και novita στον καφέ τελευταία. Ήρθαν στην Ελλάδα τα καταστήματα "il caffe della terra" και μαζί τους ήρθε μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τον espresso. Σε αυτά, μπορείς να πιεις σαν Μιλανέζος τον εξαιρετικής ποιότητας καφέ σου, μπορείς να μάθεις τι σημαίνει καλό χαρμάνι και πως να το αναγνωρίζεις γευστικά, μπορείς να φύγεις και στο σπίτι αγκαλιά με μια μηχανή παρασκευής αυτού του καφέ, στον οποίο εθίστηκες μονομιάς... Κάτι τέτοιο συνέβη σε εμένα που δοκίμασα τον "caffe della terra" και τον κατέταξα στις μικρές καθημερινές πολυτέλειες που μας "κρατάνε", ώστε να αντέχουμε. Οι κάψουλες είναι συσκευασμένες μία μία αεροστεγώς και η μηχανή  είναι μικρή και εύχρηστη, ενώ αποτελεί στοιχείο έντονου φουτουριστικού σχεδιασμού που φωτίζεται το βράδυ. Θα τη λατρέψoυν δηλαδή και όλοι οι  interior designers, αφού θα δώσει στιλ στη κουζίνα, ή στα γραφεία μας. Το παράρτημα της boutique "caffe della terra"  στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα "πλευρά" της Μητρόπολης, στην οδό Βογατσικού 8, ( Italian Culture Lover, architect Dimitris Dimou will explain you everything) . Αξίζει την επίσκεψη σας, mi raccomando ! 


Aν παρόλα αυτά, εσείς θα μείνετε σπίτι με σκοπό να επιβιώσετε εντός, καλό είναι να γνωρίζετε έναν προορισμό για τις προμήθειες σας. Το παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης !



Tι να πρωτοπεριγράψω ! Πάρτε στην είσοδο το καλαθάκι σας και μπείτε στα έγκατα του πιο πλήρους μπακάλικου της πόλης. Εγώ πάντως, αγοράζω από το "παντοπωλείο": βασιλικό φρέσκο πλατύφυλλο, gorgonzola, πιπέρια και αλάτια, καυτερές εγγλέζικες μουστάρδες, ενώ από τον κάτω όροφο που είναι το etnic τμήμα, προμηθεύομαι υλικά για χειροποίητα spring rolls.
"To παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης", Κομνηνών 12,  τηλεφωνικές παραγγελίες,  2310.234 684


Όλα αυτά σήμερα γράφτηκαν γιατί ως γνωστόν,  νηστικό αρκούδι δε χορεύει ---> Άνοιξαν την Παρασκευή 2 καινούρια Club στην πόλη, το W που λάνσαρε το concept σκληρή πόρτα (!) και το Quilty που χαρακτηρίστηκε από φίλους που το εγκαινίασαν "με περισσότερη ψυχή". Ίδωμεν  ladies & gentlemen ...