Τρίτη 13 Απριλίου 2010

*avant garde pic - nic



Σκαρφάλωσα την Κυριακή σε  ένα πατάρι στο πατρικό μου σπίτι. Πίσω πίσω, δίπλα σε ένα κουτί με τα βαφτιστικά της μικρής μου αδερφής, βρήκα ένα σκονισμένο καλάθι για πικνίκ! Κάθε οικογένεια που ήθελε να είναι in στην αρχή της δεκαετίας του 80, είχε εξοπλισμό πικνίκ!  Tο καλάθι με τα πλαστικά τότε πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα ήταν η ψυχή της  εκδρομής. Ανάμεσα σε αυτά που θυμάμαι είναι τα Tulip κονσερβάκια, τα ντολμαδάκια ΖΑΝΑΕ και τα μυρμήγκια κλέφτες σε παράταξη, πάνω στην καρό κουβέρτα...Δεν νομίζω να κάναμε πάνω από μια φορά οικογενειακό πικνίκ, σίγουρα όμως ταίριαζε στο σαφώς πιο ανέμελο lifestyle της εποχής... 
Για τους εναπομείναντες ρετρό τύπους που θα έβλεπαν τον εαυτό τους να γευματίζει al fresco, υπάρχουν αγγλικές κυρίως εταιρίες που σχετίζονται με το πικνίκ (www.the-picnic-basket.co.uk). Όμορφα καλάθια για πικνίκ είδα πρόσφατα και στη βιτρίνα των καταστημάτων Παρουσίαση. Μπορεί εδώ να μην έχουμε τις αχανείς πεδιάδες των σκοτσέζικων Highlands, αλλά  μια γωνιά στα βράχια του Αιγαίου ή της Αμμουλιανής θα τη βρούμε! 

Σε ένα ταξίδι μου στην Αμερική, χρόνια μετά την παιδική πικνίκ εμπειρία,  ανακάλυψα μια άλλη προσέγγιση που μάλλον τώρα θα μου ταίριαζε καλύτερα.
Η εκπληκτική εταιρία fine food and wine  Dean & Deluca (www.deandeluca.com ) ετοίμασε για το απαιτητικό πελατολόγιο της την τσάντα "road trip", με όλα τα απαραίτητα για ένα πολλών αστέρων πικνίκ,εντός ή εκτός σπιτιού! 
copy this when you travel:
Με αφορμή αυτή την ιδέα, καθιέρωσα σε όλα μου τα ταξίδια το τελευταίο γεύμα πριν το αεροδρόμιο να είναι τοπικές σπεσιαλιτέ  και ποτά από delicatessen local καταστήματα . Κανένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να σας σερβίρει κάτι ανάλογο,σας διαβεβαιώ. Φροντίστε εννοείται, να κάνετε τις κρατήσεις σας στα εστιατόρια ακριβοθώρητων chef, που δεν σου μαγειρεύουν κάθε μέρα, αλλά δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αισθανθεί κάτι παραπάνω, οργανώνοντας ένα gourmet picnic και αντικαθιστώντας ένα συμβατό γεύμα. 
copy this at home:
Για ένα romantic getaway ή για μια "απόδραση" με φίλους, έστω και στη βεράντα του σπιτιού σας, ψάξτε στις αναβαθμισμένες  γειτονιές της πόλης σας για delicatessen παραδείσους. Στα πολυκαταστήματα Marks & Spencer βρήκα  ένα  super βιβλιαράκι, τέλειο για να πάρετε ιδέες!
marks & spencer - 7 euro 


   To καλύτερο από όλα σε αυτή την εμπειρία είναι ότι θα απολαύσετε τα top quality snacks και ποτά πληρώνοντας σχεδόν  το ένα τρίτο του τιμοκαταλόγου ενός bar ή εστιατορίου. 
make this experience your own, 
 gourmet shopping:
Αθήνα: 
- Petit gourmand delicatessen, Αναγνωστοπούλου 8 Κολωνάκι---> για γαλλικού τύπου γαστριμαργικές απολαύσεις, 
- Select salmon house www.select-salmon.gr ---> κυρίως για αυτό που λέει το όνομα του, σολομό.
- Μεσογαία, Νίκης 52 και Κυδαθηναίων στο Σύνταγμα ---> για πρωτόλαδο, πίτες ψυγείου,χαλβά Δραπετσώνας και άλλα ελληνικά και σπάνια,
- De gustibus Αγίων Θεοδώρων 21, Μεταμόρφωση www.degustibus.gr ---> για χαβιάρι, άριστο foie gras και αυγοτάραχο,
- Sorpresa Italiana Κυριαζή 6 - 8 Κηφισιά ---> για τους λάτρεις των ιταλικών τυριών,αλλαντικών και antipasti,
- La maison du fromage, Καψάλη 10 και Ηροδότου, Κολωνάκι ---> για εξαιρετικά τυριά από παντού
Θεσσαλονίκη:
- Κοσμάς delicatessen Β. Ηρακλείου 25 ---> για ethnic ορέξεις ή για greek finger food party,
- Daily Deli Ζεύξιδος 4 Πεζόδρομος Ικτίνου ---> κυρίως για την ποικιλία των τυριών,
- Tres Marie Π.Πατρών 13 ---> για ιταλικές λιχουδιές,
- Ρόδος delicatessen, Β.Γεωργίου 12 ---> για φρέσκες παραδοσιακές σαλάτες ψυγείου, περίεργες ελιές και νόστιμα κράκερς.  
bon appetit!